Gaskök, mat, karta, hygien & elektronik för Kungsleden-vandring

Efter att du har införskaffat ryggsäck, tält och sovlösning är det dags att rikta fokus på den övriga utrustningen som du behöver skaffa dig; gaskök, mat, karta, hygienartiklar och elektronik för vandring.

Börja med att se den 8 minuter långa instruktionsvideon. Därefter grottar du ner dig i fler detaljer med hjälp av nedanstående artikel. I artikeln får du också tips på vilka märken och modeller som ger dig allra mest valuta för pengarna.

***Inlägget innehåller annonslänkar***

Gaskök för vandring

För fjällvandring rekommenderar jag ett lätt och kompakt gaskök vars enda funktion är att koka upp vatten på snabbast möjliga tid, med minsta möjliga energiåtgång.

Jetboil Minimo är ett fantastiskt smidigt, effektivt och kompakt kök som jag själv använder, och som jag rekommenderar varmt för alla fjällvandrare. Det väger lite, det tar väldigt liten plats i din packning, och den kokar upp det kristallklara vattnet från fjällbäcken på nolltid.

Jetboil Minimo drivs med hjälp av gas som består av en blandning av propan och isobutan. Gasbehållaren köper du exempelvis på din närmaste friluftsbutik, på Jula och Clas Ohlsson, eller en välsorterad bensinmack. Om du vill att din gasbehållare ska rymmas med millimeter-precision in i kastrullen som följer med när du köper din Jetboil Minimo, då kan du skaffa en Primus Power Gas-gasbehållare på 100g.

Observera dock att du kommer att behöva mer än 100g gas på din Kungsleden-vandring. För fyra dagars vandring räcker 250g för mig som kokar upp vatten 3 gånger om dagen.

Passa också på att ta med en ask med tändstickor utifall gnisttändaren i Jetboil:en skulle börja strejka. Det har aldrig hänt mig hittills, men det är alltid bäst att vara förberedd för oväntade situationer på fjället!

Gaskök för vandring
Dags att koka upp vatten i Jetboil Minimo:n. Kvällens meny består av kycklinggryta till huvudrätt och Varma koppen till efterrätt!

Vikmugg, tallrik & bestick

Du behöver en vikmugg som ryms i höftbältesfickan som du snabbt plockar fram när du passerar en bäck med fantastiskt friskt fjällvatten. När du ska äta frystorkat direkt från påsen behöver du en lång sked, antingen i plast eller i titanium.

Om du istället föredrar att äta din mat från en tallrik, och om du planerar att äta exempelvis havregrynsgröt till frukost eller någon annan maträtt som inte faller under kategorin frystorkat eller annat som går att äta färdiglagat direkt ur förpackningen, då behöver du en hopvikbar skål att äta ur. I så fall skulle jag också rekommendera en så kallad ”Spork” i plast eller titanium istället för en lång sked.

ÖrnMalm Vikmugg
Kaffepaus vid foten av Kebnekaise, några timmar innan vi inledde toppturen till Kebnekaises sydtopp.

Mat för vandring

Den allra bästa maten för vandring är de frystorkade grytorna och sopporna som tillagas snabbt och enkelt genom att du häller kokande vatten på dem. De smakar himmelskt för hungriga fjällvandrare, de är fulla av näring och energi, och de gör att du orkar vandra vidare med ett leende på läpparna 🙂

Dessa frystorkade rätter varvar du sedan med konserverad och torkad frukt, bars och choklad som mellanmål, som finns att köpa på STF:s fjällbutiker efter Kungsleden.

Du kan köpa på dig mer frystorkade grytor och soppor längs Kungsleden från STF:s fjällbutiker, men du kommer mest troligt att behöva rasta och äta innan du kommit fram till första fjällbutiken. Därför rekommenderar jag dig att köpa på dig ett antal påsar av följande rätter som du packar ner i din ryggsäck inför din Kungsleden-vandring. Antalet påsar beror helt och hållet på hur lång väg du har att vandra till första fjällbutiken.

Jag föredrar personligen de frystorkade rätterna som har ris eller potatis som ”kolhydrat-bas”. De håller mig mätt längre än pastarätterna, vilket gjort att jag har helt slutat med pastarätterna.

Här följer tips på frystorkad mat för Kungsleden-vandring:

Bars fungerar perfekt som mellanmål. Vill du ha godare och nyttigare alternativ till Snickers, som dessutom är både gluten- och laktosfritt? I så fall rekommenderar jag följande:

Real On The Go Real Energy Chocolate 50 gram

Mat för vandring

Karta över Kungsleden

Kartan ”Friluftsatlas Kungsleden 1:50.000” från Calazo täcker in HELA Kungsleden! Hur smidigt som helst, och du slipper spendera pengar på flertalet olika kartor.

Om du istället planerar att göra större avstickare från Kungsleden, exempelvis runt omkring de två nordligaste delsträckorna av Kungsleden, då rekommenderar jag följande två kartor:
Karta över området Kebnekaise-Abisko-Riksgränsen
Karta över området Nikkaluokta-Ritsem-Vakkotavare

Hygien och omvårdnad på vandring

Det finns möjlighet att doppa sig i sjöar och fjällbäckar efter hela Kungsleden, och flertalet av STF:s fjällstugor längs Kungsleden erbjuder dessutom bastu för stuggästerna. Följande artiklar för hygien och omvårdnad bör du utrusta dig med inför din fjällvandring:

  • Tandborste
  • Liten tub med tandkräm
  • Deodorant
  • Liten handduk
  • Plåster
  • Skavsårstejp
  • Hopvikbar sax för att klippa skavsårstejp med
  • Toapapper
  • Öronproppar
  • Tvättsvamp
  • Liten burk med solskydd
  • Något som skyddar dina ögon från morgonsol i tältet (ögonbindel/mössa)
  • Liten flaska tvätt & diskmedel
  • Myggmedel

Elektronik på vandring

Jag bär med mig följande elektronik-prylar när jag åker iväg på fjällvandring efter Kungsleden:

Mobiltelefon för underhållning under flyg-och bussresor till och från Kungsleden, samt för filmande och fotografering under vandringen. Obs! Mobiltelefoner har INTE täckning under majoriteten av Kungsleden! Det är endast när du närmar dig civilisationen, samt vid Kebnekaise fjällstation som det finns täckning. Jag har alltid mobilen i Flight-mode så att den inte drar ström i onödan. Har du inte mobilen i Flight-mode så kommer den att leta efter täckning och wi-fi förgäves vilket förbrukar batteri.

Actionkamera (DJI Osmo Action) med 2 stycken extra batterier. Denna kamera har en inbyggd bildstabilisator som kommer till användning när jag vill filma samtidigt som jag går.

Kamerastativ /Selfiepinne. Fungerar till både mobiltelefonen och actionkameran.

Mikrofon som fungerar också som MP3-spelare (Sony ICD-TX650). Mikrofonen är viktig när jag står eller sitter så pass långt ifrån kameran att den inte längre fångar upp ljudet ordentligt. Jag för också över låtar i form av MP3-filer till mikrofonen så att jag kan lyssna på hårdrock när jag får abstinens efter riktigt bra musik! 🙂

Hörlurar som följde med när jag köpte min iPhone. De kopplar jag till mobil och mikrofonen när jag vill lyssna på musik.

Powerbank och strömkablar för att ladda all ovan nämnd elektronik.

Sammanfattning

Det viktigaste när du ska införskaffa utrustning inför din fjällvandring är att börja med det som är allra mest nödvändigt. Snåla inte på de nödvändiga prylarna, du klarar dig inte utan dem.

All utrustning som nämns i denna artikel, förutom utrustningen för film och fotografi, kan du betrakta som nödvändig utrustning. När du väl har fått all den utrustningen på plats, först då kan du börja fylla på med alla dina personliga prylar och övriga ”bra-att-ha”-prylar.

Vi ses ute på Kungsleden! 🙂
//ÖrnMalm

SURFA VIDARE TILL NÄSTA DEL DÄR VI GÅR IGENOM KLÄDER OCH SKOR FÖR KUNGSLEDEN-VANDRING