Ryggsäck, tält & sovlösning för Kungsleden-vandring

Vill du ta klivet till lätta, säkra och njutbara fjällvandringsäventyr längs Kungsleden? Det gör du genom att se till att ”de tre stora” i din packning, det vill säga ryggsäck, tält och sovlösning (sovsäck och liggunderlag) inte väger mer än ca 3 kg totalt.

Börja med att se den 9 minuter långa instruktionsvideon om konceptet ”3 för 3”. Därefter grottar du ner dig i fler detaljer med hjälp av nedanstående artikel. I artikeln går vi också igenom vilka märken och modeller som ger dig allra mest valuta för pengarna.

***Artikeln innehåller annonslänkar***

3 för 3 – Ryggsäck, tält och sovlösning för Kungsleden

Syftet med 3 för 3 är helt enkelt att göra din Kungsleden-vandring till ett säkert och njutbart vildmarksäventyr. Det är nämligen så att ju lättare packning du har, desto mer kan du njuta av vandringen, och desto mindre ont får du i kroppen.

Vandra med lätt packning
Med lätt packning på ryggen slipper du få ont i knäna vid branta och steniga nedstigningar.

De vandrare som väljer att bära tunga packningar kommer att känna det i framförallt axlar, rygg och knän. Nyblivna vandrare luras ofta till att köpa alltför tung utrustning på grund av säljargumentet ”man måste ha rejäla grejer på vandringen”, vilket leder till att ryggsäck, tält, sovsäck och liggunderlag får i princip väga hur mycket som helst så länge det är ”rejält” enligt tillverkaren och försäljaren på friluftsbutiken.

Problemet är dock att det som försäljaren kallar för ”rejält” kommer istället att utsätta dig och din kropp för desto större fara ute i vildmarken. Ju mer din packning väger, desto mer ökar risken för allt från skavsår till stukningar, utmattning, svårigheter och i värsta fall vurpor vid vadställen med mycket vatten och strid ström, etc.

MEN! Jag har goda nyheter till dig! Det är nämligen så att de material som moderna ryggsäckar, tält, sovsäck och liggunderlag tillverkas av är så pass kraftiga och stryktåliga att de behöver inte väga särskilt mycket! Här kommer ett exempel:

En vandringsryggsäck som rymmer 45 liter, och som väger endast 1 kg, klarar av att bära utrustning som väger totalt 20 kg! Och med tanke på att basvikten (allt utom mat) på min Kungsleden-packning är 6,5kg, så finns det rätt så goda marginaler för att ryggsäcken ska kunna betraktas som ”rejäl” trots dess låga vikt!

Ryggsäck för fjällvandring

Och med det sagt så är vi redo att gå över till de ryggsäckar, tält, sovsäckar och liggunderlag som jag personligen använder och rekommenderar för dig som vill vandra längs Kungsleden.

Obs! Skulle du tycka att prislappen på den vandringsutrustningen som jag använder och rekommenderar här nedan är alldeles för hög, så har jag tagit fram artikeln Billig Vandringsutrustning för dig som vill hålla extra hårt om dina pengar. Antagligen kommer ryggsäcken, tältet, sovsäcken och liggunderlaget att väga närmare 4 kg än 3 kg totalt med billigare vandringsutrustning, men har du bra kondis och råg i ryggen så kommer du inte märka någon större skillnad alls när du kränger på dig packningen. Jag är oerhört mån om att ALLA ska kunna vandra längs Kungsleden, oavsett inkomstnivå.

Ryggsäck

Exped Lightning 45 – 45 liters ryggsäck för herrar
Exped Lightning 45 Women’s – 45 liters ryggsäck för damer

Bergans Helium V5 55 – 55 liters ryggsäck för herrar
Bergans Helium V5 Women’s 55 – 55 liters ryggsäck för damer

Exped Lightning 60 – 60 liters ryggsäck för herrar
Exped Lightning 60 Women’s – 60 liters ryggsäck för damer

Följande aspekter är viktiga att tänka på när du köper ryggsäck:

  • Din nya, lätta ryggsäck bör rymma mellan 45-60 liter. Det är packvolymer som fungerar utmärkt för vandringsäventyr längs Kungsleden. Jag har personligen använt mig av en Exped Lightning 45 på alla mina Kungsleden-vandringar.
  • Se till att ryggsäcken inte väger mer än 1- 1,2 kg. Tyngre ryggsäckar än så ger inga fördelar.

Se också till att ryggsäcken är anpassad efter just DIN rygglängd, så att den sitter optimalt på just DIN rygg.

Instruktionsvideo om hur du justerar Exped Lightning efter just DIN rygg
Instruktionsvideon om hur du justerar Bergans Helium efter just DIN rygg

Lätt ryggsäck för vandring
Med Exped Lightning 45 på ryggen genom U-dalen vid Syterskalet längs Kungsleden.

Tält

Hilleberg Enan – Tält för 1 person
Hilleberg Anjan 2 – Tält för 2 personer
Hilleberg Helags 2 – Tält med dubbla absider för 2 personer
Hilleberg Anjan 3 – Tält för 3 personer
Hilleberg Helags 3 – Tält med dubbla absider för 3 personer

Följande aspekter är viktiga att tänka på när du köper tält, och de bidrar också i sin tur till att sänka vikten på ditt nya tält:

  • Välj ett tresäsongstält för vandring under barmarkssäsong.
  • Du behöver INTE införskaffa ett så kallat ”footprint” till ditt nya tält, även fast tillverkaren eller försäljaren rekommenderar det. Inget fel på footprint i sig, men den lämpar sig bättre för de kortare turerna där man inte behöver tänka lika mycket på att hålla nere vikten på packningen.

Jag använder mig personligen av Hilleberg Enan när jag gör solovandringar efter Kungsleden. Jag tycker att det är ett helt fantastiskt 3-säsongstält som är konstruerat för att tåla rejält hårda väderförhållanden i fjällen och väger 1,2 kg.

Lätt tält för vandring
Dags att fly undan myggen och kliva in i tältet för en god natts sömn. I bakgrunden syns Duolbagorni med sin kittelformade fjälltopp. Tältplatsen ligger ca 1km från Kebnekaise Fjällstation mot Nikkaluokta.

Sovlösning

Sovlösning består av liggunderlag som är antingen uppblåsbart eller i cellplast, samt sovsäck i dun eller syntetmaterial.

Sovsäck

När jag vandrar längs Kungsleden så använder jag mig av en dunsovsäck som enligt tillverkaren klarar av att hålla värmen ner till noll grader. Det är ett bra riktmärke för vad en sovsäck bör klara av på svensk sommarfjäll längs Kungsleden.

Märket på sovsäcken är Cumulus och modellen heter Lite Line 300. Sovsäcken har jag beställt direkt från Polen där Cumulus-företaget håller till, och jag är nöjd med priset, kvaliteten och leveransen. Jag kan således rekommendera sovsäcken utifrån mina egna erfarenheter.

Men jag har också full förståelse för att man som svensk gärna vill beställa sina vandringsprylar från ett svenskt företag för att vara säker på att leveranser, returer och kundservice fungerar enligt svensk standard.

Lätt sovsäck för vandring
Solig och varm morgon, men natten var desto kallare. Jag behövde komplettera med underställ i merinoull innanför sovsäcken. En instruktionsvideo med tillhörande artikel om kläder för Kungsleden-vandring hittar du här.

Följande aspekter är viktiga att tänka på när du köper sovsäck:

  • Sovsäcken behöver vara anpassad för tresäsongsbruk. Tresäsongssäckar klarar av att hålla dig varm när temperaturen kryper ner mot 0 grader på fjället.
  • Dun värmer mer än syntet per viktenhet. Det innebär att du får en lättare vikt på packningen med dunsovsäck, och således också en mer njutbar vandring.
  • En dunsovsäck måste hållas torr och ska därför förpackas i en vattentät packpåse.

Dunsovsäckar för tresäsongsbruk hittar du här.

Vattentäta packpåsar går även under namnet ”Drybags”. En drybag som rymmer 10-14 liter passar bra för en tresäsongsdunsovsäck. Sådana drybags hittar du här.

Lätt sovsäck för vandring
Passar på att vädra dunsovsäcken en varm och solig morgon i Abiskojaure.

Liggunderlag

Personligen sover jag bra på relativt hårt underlag, och jag vill ha ett liggunderlag som inte går att punktera oavsett om jag ligger på liggunderlaget och vilar innanför eller utanför tältet.

Jag väljer således ett cellplastunderlag. Då kan jag sträcka mig raklång och vila när och var som helst under mina Kungsleden-vandringar. En optimal vilopaus på fjällvandring innebär åtminstone för mig att kränga av mig packningen, lägga mig raklång, koka ett par koppar kaffe och njuta av utsikten från viloplatsen i en halvtimme.

Liggunderlag för fjällvandring

Liggunderlag

Exped Flexmat Plus MCellplast. Storlek 183 x 52 cm.
Therm-a-Rest RidgeRest Classic RegularCellplast. Storlek 183 x 51 cm.
Therm-a-Rest RidgeRest Classic LargeCellplast. Storlek 190 x 58 cm.
Therm-a-Rest NeoAir UberLite Sleeping Pad RegUppblåsbart. Storlek 183 x 51 cm
Therm-a-Rest NeoAir UberLite Sleeping Pad LargeUppblåsbart. Storlek 196 x 63 cm

Följande aspekter är viktiga att tänka på när du köper liggunderlag:

  • Din kropp (din längd och bredd) ryms innanför liggunderlaget när du ligger fullt utsträckt på rygg (bland de ovan nämnda liggunderlagen hittar du modeller som passar olika längder och bredder).
  • Liggunderlaget klarar av att isolera bort markkylan när temperaturen kryper ner mot noll grader (alla de ovan nämnda liggunderlagen har ett R-värde som isolerar gott nog på sommarfjället och en bra bit in på hösten).
  • Liggunderlag i cellplast passar dem som tycker om att sova på hårda sängar. De uppblåsbara passar bäst för dem som tycker om att sova på mjuka sängar. Är du osäker? Köp ett uppblåsbart.
Lätt liggunderlag för vandring
På väg mot Singi med ett Bergans Sleeping Mat Extreme fastspänt ovanpå ryggsäcken. Detta liggunderlag visade sig dock suga åt sig en del vatten vid regnväder, vilket gjorde att jag bytte ut det mot ett Exped Flexmat Plus M som inte alls suger åt sig vatten.

Du som väljer ett cellplast-liggunderlag behöver också ett par packremmar för vandring som du fäster ditt liggunderlag ovanpå eller undertill ryggsäcken med. Packremmar säljs i regel i längderna 75 cm och 100 cm.

Jag använder mig av 75 cm långa packremmar för att fästa mitt Exped Flexmat M undertill ryggsäcken. Exped Lightning-ryggsäcken som jag använder mig av har fyra öglor i varje hörn på undersidan och med hjälp av packremmarna sitter liggunderlaget stadigt och fint där. När liggunderlaget fästs undertill ryggsäcken så går det också snabbare att komma åt innehållet i ryggsäcken jämfört med att ha liggunderlaget ovanpå ryggsäcken.

Packremmar för vandring är inte direkt några teknologiskt högavancerade produkter vilket innebär att de allra flesta packremmar ”gets the job done”. ÖrnMalm Packremmar som jag har tagit fram i samarbete med Arno-Remmen i Kristinehamn får du med på köpet när du handlar tre paket ÖrnMalm Kaffe för Vandring & Friluftsliv om det skulle vara av intresse för dig. Då stödjer du åtminstone inhemsk produktion och svenskt småföretagande.

ÖrnMalm Packremmar för vandring
75 cm långa packremmar för vandring från ÖrnMalm för att fästa Exped Flexmat Plus M-cellplastunderlaget undertill ryggsäcken.

Sammanfattning

Om ditt mål är att uppleva en njutbar vandring, då har du all anledning att hålla ”Tre för tre” i minnet och införskaffa ryggsäck, tält och sovlösning som ger en optimal balans mellan vikt och robusthet för de förhållandena som råder under vandring i svensk sommarfjäll. Ca 3kg totalt för den ovan nämnda utrustning är en vikt som ger dig den optimala balansen.

Jag vill verkligen uppmuntra dig till att styra undan från försäljare som vill pracka på dig tung och utdaterad utrustning med säljargumentet ”Man behöver rejäla grejer på fjället”, även om de är på REA! Du behöver nödvändigtvis inte satsa fullt ut på ultralätt vandring heller; min ryggsäck, tält och sovlösning väger totalt 3,4kg.

Det finns hur som helst INGA som helst argument för att bära med sig onödigt tung utrustning på ryggen när målet är att njuta till fullo av den magnifika svenska sommarfjällen; dess friska luft, dess kristallklara fjällbäckar, dess dramatiska vyer och dess oberörda skönhet!

Vi ses ute på Kungsleden! 🙂
//ÖrnMalm

SURFA VIDARE TILL NÄSTA DEL DÄR VI GÅR IGENOM DEN RESTERANDE UTRUSTNINGEN!

Nikkaluokta Kebnekaise